Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/672-8990

Ügyfélszolgálat: H-P: 7:00-15:00-ig

Laminált és PVC lerakás

Laminált parketta és vinyl padló lerakása

Termékeink között mindent megtalál ami szükséges lehet a laminált parketta lerakásához, alább lépésről lépésre részletezzük hogy hogyan tudja ezt otthonában szakszerűen megvalósítani - Görgessen a lap aljára!

Ha pedig válogatna a laminált parketta lerakásához szükséges termékeink között, kérjük válasszon a kategóriák közül.

laminalt-padlo-lerakas

Laminált parketta és vinyl padló lerakása

Termékeink között mindent megtalál ami szükséges lehet a laminált parketta lerakásához, alább lépésről lépésre részletezzük hogy hogyan tudja ezt otthonában szakszerűen megvalósítani.

Laminált parketta vagy vinyl padló?

Mielőtt elkezdené a munkát érdemes néhány szempontot figyelembe venni.

A laminált parketta általában sokkal olcsóbb, mint a hagyományos parketta, és bizonyos esetekben olcsóbb alternatívája is lehet a klasszikus szőnyegeknek. Azonban ne a legolcsóbb változatot válasszuk, mert nem olyan tartósak, és a padló már rövid idő után kopottnak tűnhet. A jó minőségű laminált padlók felülete sokkal tartósabb, ezért a gyakrabban látogatott területekre is beépíthetők. A dekorrétegek olyan magas, kifinomult minőségben készülnek, hogy még a profik is nehezen tudják megmondani a különbséget a műfa dekoráció és a valódi fafelület között. A click rendszer egyszerű, ragasztómentes fektetési elve a laminált padlót könnyen lerakhatóvá és elhasználódása esetén eltávolíthatóvá teszi. Számos felújítási munkánál döntő előnyt jelent a laminált padló alacsony fasűrűsége (min. 7 mm).

Előnyei és hátrányai:

 • + Könnyen lerakható
 • + Könnyen tisztítható és robusztus
 • + Stílusok széles választéka
 • + Olcsóbb
 • + Kopásálló
 • - Nem természetes termék
 • - Nedvességre érzékeny
 • - Viszonylag hangos lépéshang

A kattintórendszerrel ellátott vinyl padlók már évek óta széles körben elérhetőek. Ezek a rugalmas padlók vagy teljes egészében tartós, robusztus vinyl anyagból vagy egy laminátumhoz hasonló hordozólapra (általában nagy sűrűségű farostlemezre, HDF-re) rögzített vinilrétegből állnak. Általában lebegőek is, azaz nincsenek az alatta lévő felületre rögzítve, és könnyen cserélhetők, ha megsérülnek. A ruganyos vinyl padló nem csak kiváló járási kényelmet biztosít, hanem kiemelkedő hangszigetelést is biztosít. Ez a rugalmas anyag lehetővé teszi fa- vagy kőfelületek megtévesztően eredeti, mély textúrájú reprodukcióinak létrehozását (pl. csempézett megjelenés).

Előnyei és hátrányai:

 • + Könnyen lerakható
 • + Könnyen tisztítható és robusztus
 • + Stílusok széles választéka
 • + Csendes és kényelmes
 • + Melegebb érzetet ad a láb alatt és nedves helyiségekben is használható
 • - Nem természetes termék
 • - Drágább, mint a laminált parketta

laminalt-parketta-lerakas

Előkészületek laminált parketta lerakásához

A laminált padlót általában úgy helyezik el a fektetési felületre, hogy "lebegjen". Más szóval, a padló nincs ragasztva vagy rögzítve a fektetési felülethez. A laminált padlónak azonban megfelelő távolságra van szüksége a környező falaktól, hogy a hőmérséklet és a levegő páratartalmának ingadozása esetén kitágulhasson. Ha ez a hely nem biztosított megfelelően, akkor a laminált padló felpúposodhat és tönkremehet. Ezért rendkívül fontos, hogy legalább kb. 10 mm távolság legyen a laminált padló és a fal között. Ezt a rést lerakás után egy szegélyléc tökéletesen lezárja majd.

A fektetési felület előkezelése is fontos szerepet játszik. Ha a padlót közvetlenül az esztrich beton felületre kell helyezni, feltétlenül speciális PE fóliát kell lerakni párazáróként a felszálló nedvesség ellen. Új épületeknél célszerű előre meghatározni a betonpadlók maradék nedvességét is. A 3-4 mm-t meghaladó fektetési felület egyenetlenségeit egy méteres hosszon előzetesen önterülő töltőanyaggal is ki kell egyenlíteni. Semmi esetre sem szabad a laminált padlót közvetlenül a szőnyegre fektetni.

Ha jó lépéshang-szigetelésre vágyik, az építőipar számos jól megtervezett terméket kínál, amelyek magas fokú hangszigetelést érnek el és kiegyenlítik a fektetési felület egyenetlenségeit. Lépéshang-szigetelés alkalmazása elengedhetetlen, és a meglévő fektetési felülethez is illeszkednie kell. A népszerű 2 mm-es lépéshang habszigetelés például nem alkalmas padlófűtési rendszerekre. Lépéshang-szigetelő rendszerek széles választéka elérhető a piacon, a fektetési felülettől függően. Jó alternatíva lehet a granulált parafából vagy filcből készült környezetbarát szigetelés is. Kérjen tanácsot egy szakembertől, és kérdezze meg azt is, mit javasol a kiválasztott padlóburkolat gyártója. Ezek a cégek gyakran kínálnak tanácsot, ha szüksége van rá.

A kereskedelemben számos padlótípust talál beépített lépéshang-szigeteléssel. A padlólapok hátuljára a megfelelő lépéshang-szigetelést hab vagy filc formájában ragasztják. Ez azt jelenti, hogy megkímélheti magát a szigetelés lerakásának fáradságától, de a rendelkezésre álló szigetelések választéka korlátozott. Minden egyes szempontot külön kell megvizsgálnia, és szükség esetén tanácsot kell kérnie egy szakembertől.

Lépéshang-szigetelés gurítása vagy lerakása rendkívül egyszerű. Mindig ügyeljen arra, hogy a kinyújtott lapok ne fedjék egymást. Ezért célszerű az egyes lapok szomszédos széleit ragasztószalaggal rögzíteni, hogy a lapok ne csússzanak el egymáson. Javasoljuk, hogy a fektetési iránnyal megegyező irányban terítse ki a lépéshang-szigetelést is. Ennek az az előnye, hogy kezdetben csak egy lapot kell leterítenie, majd néhány sor  laminált parkettát lefektethet. Ha a lépéshang-szigetelést a fektetési iránnyal ellentétesen rakjuk le, a többi sort csak a szigetelésen átsétálva fektetheti le, ezzel esetleg kárt okozva.


laminalt-parketta-iranya

A laminált padló lerakási iránya

A fektetési felület előkezelése és a lépéshang-szigetelés lerakása után a laminált padló fektetési irányát a helyiség fő fényforrása alapján kell eldönteni. Ha több ablak van, akkor az a fő forrás, amelyik a legtöbb fényt beengedi a helyiségbe. Ha a fektetési irány a fő fényforrást követi, az illesztéseket nem lesz olyan könnyű felismerni. A fektetési irány pozitív hatással lehet a helyiség méretére. Egy keskeny helyiség kevésbé fog csőszerűnek tűnni, ha a parkettákat a szoba rövidebb oldaláról indítja.


laminaltvagok

A laminált parketta lerakásának lépései

1. Az első sor laminált lerakása

Kezdje azzal, hogy az első táblákat a fal mentén helyezi el. A fal minden kiemelkedését/egyenetlenségét szögben jelölje meg a padlólapon, majd vágja ki fűrésszel. Mindig ügyeljen arra, hogy a padlólap és a fal között 10 mm-es tágulási hézagot hagyjon ki.

2. Az utolsó laminált lap megjelölése a sorban

Helyezze az egyik padlólap végét a már lerakott deszkasor végéhez. Hagyjon elegendő távolságot a falon a szükséges tágulási hézaghoz. Most már csak a szöget kell átvinnie a padlódeszkára, igazítania kell a laminált sor végéhez, és ceruzával ki kell jelölnie a vágási vonalat.

3. Laminált padló hosszra vágása

Ezután a laminált padlólapot a laminált vágóba helyezi, és a deszkán lévő vonalat egy vonalba állítja a vágószerszámmal. Most nyomja le a vágószerszámot, és vágja át a deszkát. A laminált lap erősen az elülső ütközőélhez van nyomva, és nem tud elcsúszni a vágási folyamat során. A vágószerszám tompa éle megvédi a felhasználót a sérülésektől, miközben könnyedén és tisztán vágja át a laminált parkettát. Ennek eredményeként a vágóélt soha nem kell élezni, és szinte kopásmentes.

4. Az következő laminált parketta sor indítása

Helyezze be a levágott lapot a deszkasor hornyába, és kezdje el a következő sort a padlólap megmaradt darabjával. Ne feledje azonban, hogy a szomszédos sorok kötéseinek legalább 40 cm hely szükséges. Ha a fennmaradó darab nem éri el ezt a hosszt, akkor ennek megfelelően kell az új lapot vágnia.

laminaltlerakas-ekek

5. A laminált sorok rögzítése ékekkel

Az első sor lerakása után ékeket kell behelyezni a sor végei/szélei és a fal közé, hogy biztosítsák a tágulási hézag helyének megtartását. Az univerzális ékek különösen hasznosak itt, mert összenyomhatók, hogy nagyobb éket képezzenek. A raszter lehetővé teszi több ék egymásba tolását a kívánt vastagság eléréséhez. A behelyezés és beállítás után az ékek a helyükön maradnak és megőrzik vastagságukat.

6. A második laminált padló sor lerakása

Jelenleg számos különféle "Click" rendszer áll rendelkezésre, amelyek egy része behajtható, néhány pedig egyszerűen behelyezhető és lefelé fordítható. Lényegében nem mindegy, hogy melyik rendszert választja, hiszen mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

laminaltlerakas-beutovas

7. Rögzítse a második laminált sort

Egy teljes laminált parketta sor behelyezése és rögzítése egy nagy helyiségben meglehetősen fáradságos munka egy ember számára. Ezért nem árt egy másik személytől segítséget kérnie. Másrészt nincs szükség kalapácsra vagy ütögetőre a bekattintáshoz.

Egyes kattintórendszereknél az alkatrészeket kalapáccsal és beütőfával kell beállítani a hézagmentes csatlakozás érdekében. Ehhez a Profi beütőfát és behúzóvasat érdemes használni, hogy a finom szélek és a horony ne sérüljön meg: egyenletesen viszi át az ütés erejét a laminált szélén. Egy másik alternatíva a kalapácsos behúzóvas használata, amely egyetlen biztonságos termékben egyesíti a kalapács, a behúzóvas és a beütőfa funkcióit.

laminaltlerakas-konturatjelolo

8. Használjon kontúrátjelölő sablont!

A kontúrmérő lehetővé teszi a sarkok és kontúrok egyszerű letapogatását és azok átvitelét a lefektetendő anyagra. Ideális különösen a laminált és csempék pontos illesztésére, pl. fűtőcsövek és egyéb akadályok körül.

laminaltlerakas-ajtokeret-vagasa

9. Az ajtókeret lerövidítése

Az ajtókeretet le kell rövidíteni, hogy megfeleljen a laminált parketta vastagságának. Vágjon le egy padlódeszkát, és helyezze az ajtókeret elé. Vezessen egy eltolt fogantyús kézifűrészt a padlódeszkára, amíg az ajtókeret teljesen át nem vágja. Végül lehet, hogy kicsit át kell dolgozni a vésővel a megmaradó faanyagok eltávolítása miatt.

laminalt-atjelolese

10. Az utolsó laminált sor mérése

Az utolsó laminált sor nem lehet keskenyebb 5 cm-nél. Itt hagyjon helyet egy 10 mm-es dilatációs hézagnak is. Ha az utolsó sort a laminált átjelölővel jelöli ki, akkor nem kell a tágulási hézagra gondolnia, mivel azt a készülék automatikusan figyelembe veszi. Minden falkontúr tökéletesen átvezetésre kerül a padlólapra, bármilyen bonyolult is legyen az.