Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/672-8990

Ügyfélszolgálat: H-P: 7:00-15:00-ig

Steinel lámpák és mozgásérzékelők

Steinel világítástechnikai termékek jellemzői

A STEINEL világítástechnikai termékeit jellemzően többféle szenzorral látjuk el. Az alkonykapcsolók érzékelik a környezet háttérvilágosságát, hogy amennyiben elegendően világos van, a lámpa ne kapcsolódjon be. A mozgásérzékelők az érzékelési tartományukban mozgó testeket érzékelik, többféle technológiával.


167termék

1. Steinel Mozgásérzékelők típusai:

A környezetüktől eltérő hőmérsékletű tárgyakmozgását észlelik. Az érzékelőnek a mozgó tárgyat közvetlenül látnia kell az érzékeléshez. Kül- ésbeltérben egyaránt jól alkalmazhatóak. Az érzékelő lencséjének egyes részeit kitakarva vakfolt hozható létre (pl. a szomszéd kertjében a mozgásra már ne kapcsoljon fel a kerti világítás); ehhez takarólapokat a termékeink tartalmaznak.


1.1. Steinel Passzív infravörös (PIR) mozgásérzékelők

steinel-infravoros-mozgaserzekelo

A PIR mozgásérzékelők kevésbé érzékenyek arra, ha valaki a szenzor irányába egyenes vonalban mozog, mint ha az érzékelővel párhuzamosan. Ez utóbbi esetben átlagosan 12 méterről veszi észre a mozgó tárgyat, míg ha a szenzor felé mozog, az észlelési távolság lecsökken. A képen a szenzor látószöge 1800, míg a kúp csúcsszöge (a szenzor látóterének nyílásszöge) 1400. Az érzékelési terület megfelelő méretének fenntartásához fontos betartani az érzékelőknél megadott javasolt szerelési magasságot.

steinel-infravoros-mozgaserzekelo2


A STEINEL passzív infravörös (PIR) mozgásérzékelők típusai

steinel-fresnel-lencse

A Fresnel-lencse sok kis egyedi lencséből áll. A maximálislátószög 1800. Ezek a szenzorok általában elforgatható módon (fel-le, jobbra-balra) kerülnek rögzítésre, hogy a figyelt területre irányíthatóak legyenek. Egy további kis nyíláson a szenzor maga alá is lát, ezzel megvalósítva az alámászás-védelmet.

steinel-multilencse

A multilencsék is sok egyedi lencséből állnak egy félgömb felületén, hasonlóan, mint a légy szemei. Ezzel teljes körben,a félgömb felületén vakfoltmentesen lát maga körül. A maximális látószög 180-3600, a beépített PIR elemek számától függően.

 

steinel-miniszerzor

A miniszenzor 360 fokban lát maga körül. A szenzor alján található nyíláson egy második, kúp alakú érzékelési területen lát maga alatt. A miniszenzor kisméretű, intelligens vezérlőprogrammal ellátott alkatrész, amely alig emelkedik ki a lámpatestből.


A STEINEL miniszenzorok

steinel-miniszenzor2

Az intelligens vezérlésnek köszönhetően az alapbeállításokon felül a miniszenzor négyféle kényelmi programot is kínál. Ezekben a vezérelt lámpa a képen megjelölt időtartamokig az éjszaka egy részében alapvilágítást biztosít.

steinel-intelligens-vezerles


1.2. Steinel Nagyfrekvenciás mozgásérzékelők

steinel-nagyfrekvencias-mozgaserzekelo

A nagyfrekvenciás mozgásérzékelők kis teljesítményű, 5.8 GHz-es jelet sugároznak, és ennek visszaverődéseit érzékelik. A visszaverődési kép megváltozását a másodperc töredéke alatt érzékelik. A környezet és a mozgó test hőmérsékletétől függetlenül reagálnak a mozgásra. A szenzornak nem kell közvetlenül rálátnia a mozgó testre az érzékeléshez. A szenzort nem kell látható helyre beépíteni, rejtetten maradhat a lámpatestben. A szenzorok átlátnak fán, gipszkartonon, üvegen, vékonyabb falakon.A látóteret korlátozzák a fémfelületek, sűrű szövésű fémhálók. A szenzor látótere takaróblendével nem korlátozható úgy, mint az infravörös érzékelőké.

steinel-nagyfrekvencias-szenzor

A nagyfrekvenciás szenzor érzékelési távolsága a teljesítmény szabályzásával állítható, fokozatmentesen 1 és 8 m között. A lámpatestek általában falra és mennyezetre is szerelhetőek; a mellékelt ábra mutatja a kialakítható jellemző érzékelési tartományokat.steinel-nagyfrekvencias-mozgaserzekelo

A nagyfrekvenciás mozgásérzékelők elsősorban beltérben használhatóak. A STEINEL újításainak köszönhetően azonban a választékben megjelentek a kültéri nagyfrekvenciás érzékelővel ellátott lámpák is. Ezek a fejlett elektronikának köszönhetően kiszűrik a számos zavaró mozgásjelből a lényegteleneket, hogy a lámpa ne kapcsoljon fel a hulló levelekre vagy a szélfújta ágak mozgására. A kültéri nagyfrekvenciás érzékelőket iHF jelzi a termék nevében.


2. Általános beállítási lehetőségek

steinel-utanvilagitasUtánvilágítási idő: az utolsó érzékelt mozgás után a világítótest az itt beállított ideig marad még bekapcsolva. Jellemzően 5 másodperc és fél óra között állítható, a leírásban a kapcsolási beállításoknál található az értéktartomány.

steinel-alkonyszintAlkonyszint: ha az itt beállított értéknél világosabb a környezet, a lámpa a mozgásra sem kapcsol be. Ezzel elkerülhető pl. a napközbeni felesleges bekapcsolás. Az érték jellemzően 2 lux (sötét éjszaka) és 2000 lux (fényes nappal) között állítható. Jellemzően minden STEINEL lámpa rendelkezik alkonykapcsolóval is, ezt a leírásban a kapcsolási beállításoknál megadott lux érték is jelzi.

steinel-erzekelesi-tavolsagÉrzékelési távolság: nagyfrekvenciás érzékelőknél itt állítható be a kívánt érzékelési távolság. Az érték jellemzően 1 - 8 m között állítható.

3. Speciális beállítások és lehetőségek

steinel-lagyinditasLágyindítás (soft-start): bekapcsoláskor a világítótest nem azonnal az elérhető legnagyobb fényességgel kapcsol be, hanem fokozatosan éri el azt.

steinel-tartosvilagitasKapcsolható tartós világítás: a lámpa elé az elektromos táphálózatba kötött kapcsolóval aktiválható funkció. Kétszer gyorsan ki-be kapcsolva a lámpát az 4 órára a mozgásérzékelőtől függetlenül bekapcsolva marad, aztán visszatér az érzékelő vezérelte üzemhez.

steinel-halozatos-uzemHálózatos üzem: egyes lámpák egy plusz vezeték felhasználásával szenzorhálózatba köthetőek. Ilyenkor bármelyik lámpa érzékelője kapcsol be, az összes többi, vele hálózatba kötött lámpa is felkapcsol (master - master vezérlés). A világítást mindaddig fenntartják a hálózatba kötött lámpák, amíg az utolsó lámpa, amely mozgást érzékelt, utánvilágítási ideje letelik.

A lámpák által megvalósítható vezérelt programok függenek a beépített világítótesttől is. Ha a világítótestet más típusúra cseréli, elképzelhető, hogy egyes programok és funkciók nem lesznek elérhetőek (pl. soft-start nem érhető el egy nem dimmelhető ESL izzóval).


A Steinel Connect hálózati rendszer

steinel-connectA beállítások kezelésének és a szenzorhálózat kialakításának legújabb fejlesztése a Connect rendszer. A Connect rendszer elemei Bluetooth-on keresztül (BLE Mesh) kommunikálnak egymással, így a szenzorhálózat kialakításához nem szükséges kiegészítő vezetékezés. A rendszer elemei közötti kommunikáció nemcsak a ki- és bekapcsolásra terjed ki, hanem a lámpák külön hálózatokba, azon belül csoportokba is rendezhetőek, a csoportok egy kitüntetett tagján keresztül pedig a beállításokat a csoport minden tagjára automatikusan érvényesíthetőek. A lámpák csoportjai pedig meghatározott szomszéd csoportokat is tudnak kapcsolni, így a mozgó embert követő megvilágítás (lépcsőház, folyosó, parkoló) is kialakítható.

A beállításokat szintén Bluetooth hálózaton, bármilyen okostelefonról el lehet végezni. A szükséges alkalmazás ingyenesen elérhető Android és iOS eszközökre egyaránt.

A Connect rendszerben többféle különböző lámpa és szenzor is összevonható egy csoportba. Ilyenkor az egyes lámpák a számukra értelmezhető beállításokat hívják le a csoportból (ha pl. a csoport fővilágítása dimmelve van, de az adott lámpa nem dimmelhető, azt a beállítást nem fogja figyelembe venni).


4. Színhőmérsékletek

steinel-szinhomerseklet

A színhőmérséklet (K-ben megadott mennyiség) megmutatja, hogy az adott fényforrás fénye sárgás-meleg vagy kékes-hideg. A meleg fény otthonos, nyugtató hatást kelt, míg a nappali, hidegebb fény segíti a koncentrációt. A 3500 K alatti színhőmérsékleteket melegnek, míg az afölöttieket hidegnek nevezzük.


5. Fényforrások elektromos teljesítménye és fényárama

steinel-fenyaram

A lumen (lm) egy sugárzó forrás sugárzott teljesítményének a látható fény tartományába eső része (a minden irányba egyenletesen 1 cd fényerősséggel sugárzó pontszerű fényforrás fényárama 4π lm). A lumen az elektromos teljesítménynél jobban megmutatja, hogy az adott világítótesttől milyen fényesség várható.


6. Környezeti behatások elleni védettség

A műszaki berendezések készülékházának a környezeti hatásokkal szembeni védettségét az IP jelölés (International Protection marking) mutatja, amely a nemzetközi EN 60529 (IEC 529, MSZ EN 60529:2001) szabványnak megfelően sorolja be a védettségi szinteket. Magasabb szám nagyobb védettséget jelöl. A besorolás hiányát az adott számjegy helyett X jelöli (pl. IP3X). Az első számjegy az idegentestek, a második számjegy a víz készülékházba hatolása elleni védettséget jelöli.

steinel-ip-vedelem

A készülékházak káros mechanikai behatások elleni védettségét az EN 50102 szabvány szerinti mechanikai szilárdsági teszt alapján IK védettségi osztályokba sorolják:

steinel-ik-vedettseg

A STEINEL több lámpája is teljesíti az IK07 besorolás feltételeit. Ez elegendő például ahhoz, hogy a lámpa búráját ne lehessen egy véletlenül belerúgott focilabdával összetörni.


7. Steinel Szenzorok a ház körül

A különböző érzékelős megoldások szépek, modernek és energiát takarítanak meg.

steinel-szenzorok-a-hazkorul

1. Kültéri mozgásérzékelők 2. Alkonykapcsolók
3. Alkonykapcsolós kültéri lámpák 4. Mozgásérzékelős kerti lámpák
5. Mozgásérzékelős kültéri lámpák 6. Mozgásérzékelős fényszórók
7. Mozgásérzékelős beltéri lámpák 8. Beltéri mozgásérzékelők

 


8. Gyors szenzorválasztó

steinel-szenzorvalaszto

Szűrés
Termék státusza
Ár
 (Ft)
9 990 Ft - 76 590 Ft